Palautetaan suunnittelu arvoonsa

Suunnitelmissa pakolla pysyttäytyminen voi aiheuttaa enemmän hukkaa kuin hyötyä.

Uuteen hankkeeseen lähtiessä on tärkeää suunnitella yhdessä sitä, miten tavoitteisiin päästään ja kartoittaa, mitä mutkia matkan varrella on tiedossa.

Kuulostaako vanhanaikaiselta? Ketteryyden manifesto on kertonut jo lähes 15 vuotta, että muutoksiin vastaaminen on suunnitelmissa pitäytymistä tärkeämpää. Ikävä kyllä monet ovat tulkinneet tämän niin, että suunnittelu joutaa romukoppaan.

Suunnitelmat arvottomia, suunnittelu kaikki kaikessa

Vaikka meille onkin jo ilmiselvää, että suunnitelmat eivät lämmitä sotatantereen tiimellyksessä, se ei tarkoita sitä, ettei suunnittelulla ole arvoa.

Hyvin tehty suunnittelu on ensiarvoisen tärkeä edellytys tiiviille tiimityölle. Suunnittelun avulla kirkastetaan yhteinen käsitys tiimin päämäärästä, työtavoista ja toimintaympäristöstä.

Ilman yhteistä kuvaa päämäärästä tiimin jäsenten on vaikea innostua tekemisestään. Ilman yhteistä sopimusta työtavoista tiimi voi kokea aidon yhteistyön hankalaksi ja vaivalloiseksi. Molemmat näistä riskeistä ovat tarpeeksi vakavia pilatakseen tiimin mahdollisuuden luoda jotain merkittävää.

Yhdessä tehty suunnittelu lisää yhteistä ymmärrystä, mikä on elintärkeää tiimille.

Yhteinen käsitys päämäärästä valjastaa tiimin kaikki jäsenet osallistumaan päätöksentekoon. Toimintaympäristön tuntemus auttaa tiimiä proaktiiviseen toimintaan ja viestintään viiteryhmien kanssa.

Kuten Eisenhower sanoi: “suunnitelmat eivät ole minkään arvoisia, mutta suunnittelu [etenkin yhdessä tehty] on kaikki kaikessa”.

Ketterästä startista tukea yhdessä suunnitteluun

Tähän ajatteluun perustuu myös ketterä startti - työpaja (engl. agile chartering). Siinä uuden hankkeen aloittava tiimi luo yhdessä tarpeeksi hyvän, luonnosmaisen kuvan päämäärästään, työtavoistaan ja ympäristöstään yhdessä. Tähän tiimin on helppo palata aika ajoin, aina kun nämä asiat vaativat lisätarkennusta.

Ketterän startin ottaminen ei ole onneksi koskaan liian myöhäistä — yhteisen päämäärän, työtavat ja käsityksen toimintaympäristöstä voi kirkastaa myös työnteon rinnalla. Se vaatii jonkin verran ajallista panostusta, mutta mahdollistaa sen, että tiimin tuotokset voivat nousta keskinkertaisuuden yläpuolelle.


Haluatko tietää lisää Ketterästä startista? Tilaa ilmainen 4 viikon oppaamme proaktiivisten ja asiakaslähtöisten softatiimien luomiseen suoraan sähköpostiisi syöttämällä sähköpostiosoitteesi alle.

Beyond Agile – pikaopas sähköpostiisi

Tilaa ilmainen 4 viikon sähköpostiopas:

Beyond Agile - kuinka edistää asiakaslähtöisyyttä ja proaktiivisuutta softatiimeissä?

Antti Kirjavainen on kokenut valmentaja. Hän auttaa yrityksiä kehittymään liiketoimintalähtöisiksi, asiakkaita ymmärtäviksi ja jatkuvasti toimintaansa kehittäviksi.

Antin tehtävänä on auttaa uusia yrityksiä omaksumaan näitä uusia työn organisoimisen ajatusmalleja ja käytäntöjä ja näin viedä vaikutuksensa aivan uudelle tasolle.

comments powered by Disqus